Poveste de Crăciun

„M-am străduit, în această cărţulie stranie, să provoc Spiritul unei Idei, care să-i încurajeze pe cititorii mei să le placă de ei înşişi, sau unora de alţii, sau de anotimp, sau de mine. Îmi doresc să le umple casele de bucurie şi nimeni să n-o lase din mână. Prietenul şi slujitorul lor credincios,

C.D. “

Acestea sunt cuvintele scriitorului Charles Dickens şi ele prefaţează prima ediţie a cărţii “Poveste de Crăciun” (cu titlu original „A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas”). Era în decembrie 1843 şi nuvela publicată în data de 19 (într-un tiraj de 6000 de exemplare) avea să se vândă până în Ajunul Crăciunului din acelaşi an.

Cu siguranţă cunoaşteţi subiectul (unul care îi încântă deopotrivă pe cei mici şi pe cei mari): este povestea lui Ebenezer Scrooge, un zgârie brânza bătrân si ursuz care îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur. Într-o noapte de Ajun el primeşte trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului trecut, al Crăciunului de acum şi al Crăciunului ce va Sa vină. Acestea îl poartă într-o călatorie uimitoare (şi pe alocuri înfricoşătoare), în urma căreia hapsânul se schimbă.

V-aţi întrebat vreodată cum arăta prima carte în care a fost publicată nuvela? Ei bine, a fost o producţie fastuoasă, legată în pânză roşie, cu pagini aurite şi, lucru extrem de rar, forzaţuri de culoare verde. Ilustrațiile au fost făcute de John Leech (celebru ilustrator şi caricaturist englez). Cartea a costat cinci șilingi (25 de lire sterline în 2020).

Povestea ne invită să ne reevaluăm şi să reorganizăm adevăratele aspecte importante ale vieţii noastre (vă sună cunoscut?), dar, în acelaşi timp, ea a fost văzută ca o acuză la adresa capitalismului industrial al secolului al XIX-lea și a jucat un important rol în reinventarea sărbătorii Crăciunului ca una de veselie (după o perioadă în care fusese celebrată într-o manieră solemnă și sobră).

Poveste de Crăciun a fost tradusă în mai multe limbi şi a fost adaptată de multe ori pentru film, scenă, operă și alte medii. Este o poveste nemuritoare şi v-am adus în atenţie câteva lucruri despre “povestea” ei.

În aceste zile ne pregătim cu toţii sa sărbătorim Crăciunul. Va dorim să o faceţi în linişte şi pace, cu sănătate şi bucurie, cu speranţă şi credinţă.

Şi să vă scrieţi fiecare în parte poveşti minunate!